IAHD Cursussen

KevMic-Diving is volledig gecertificeerd IAHD duikschool.
De International Association for Handicapped Divers (IAHD) is in 1993 opgericht en heeft als doel het promoten, ontwikkelen en uitvoeren van scuba duikopleidingen voor mensen met een lichamelijke en/of (lichte)geestelijke beperking en voor instructeurs die mensen met een beperking willen opleiden.

Duiken. Bijna geen enkel ander woord heeft zoveel mystiek. Wie verbaast zich er niet over hoeveel afwisseling je ziet als je een film over de onderwaterwereld bekijkt?

En wie heeft niet al van kinds af aan het verlangen gehad om een deel uit te kunnen maken van dit eeuwenoude ecosysteem?De basisopleidingen van IAHD zijn ontwikkeld voor de man of vrouw met een beperking die nog geen ervaring heeft met deze onderwaterwereld. Elke opleiding is speciaal aangepast aan het basis kennisniveau en lichamelijke mogelijkheden van deze cursist.

In diverse theoretische modulen wordt onder andere verteld hoe je duikapparatuur functioneert en hoe je lichaam zich aanpast aan de onderwater omgeving. Door eventueel gebruik te maken van het D-Learning systeem kan je de theoretische kennis op elk moment van de dag of nacht bestuderen, 7 dagen in de week en 24 uur per dag.

Doordat je ook direct contact hebt met je persoonlijke IAHD instructeur, kan je direct je vragen stellen en hoef je dus niet te wachten totdat je weer naar de duikschool moet voor de volgende theorieles. Tijdens de praktische vaardigheden ga je, samen met je IAHD instructeur, in het water leren hoe je om moet gaan met de duikapparatuur, hoe je problemen kan voorkomen en ervaar je de vrijheid van het gewichtsloos zijn en genieten van die adembenemende onderwaterwereld.

Voor de IAHD basisopleidingen geldt het zogenaamde ‘begeleidingsniveau’ systeem. Tijdens de opleiding wordt bepaald wat de cursist precies zelfstandig kan doen en wat niet. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel duikers en met welk niveau de duiker met een beperking als begeleiding dient te hebben. Door dit systeem is het voor bijna elke duiker met een beperking mogelijk om zijn of haar internationale duikbrevet te halen en veilig te duiken.

Wij wensen jou veel plezier tijdens je opleiding.

Duikreizen en duikexcursies met een beperking

Tevens wordt als doel gesteld om duikreizen te organiseren voor mensen met een lichamelijke en/of (lichte) geestelijke beperking en om de faciliteiten vooraf goed te inspecteren op klantvriendelijk gebruik ten aanzien van mensen met een beperking.

Ook streeft IAHD naar duikplaatsen met faciliteiten voor mensen met een beperking zodat die tijdens een duik eenvoudig te bereiken zijn.

IAHD heeft haar (duik)opleidingspakket zo samengesteld dat deze volledig in de richtlijnen valt zoals die gesteld zijn door het Europese Comité voor Standaardisatie (CEN).

Door deze richtlijnen zijn de IAHD opleidingen ook erkend door de European Underwater Federation (EUF), een onafhankelijk kwaliteitscontrole-instituut.

De organisatie bestaat uit valide mensen en uit mensen met een beperking die allemaal het doel van IAHD nastreven.De beste manier om dit te doen is door de mensen te laten ervaren dat je ook met een beperking kan duiken.Er bestaan maar weinig beperkingen waarbij je niet mag duiken.De wijze van beperking en de manier hoe je met deze beperking omgaat, verschilt van persoon tot persoon.

Het IAHD maakt gebruik van een multilevel brevet systeem. Tijdens de opleiding beoordeelt de instructeur wat de kandidaat nog zelf kan.Veiligheid voor de duiker en zijn mede duikers staat hierbij voorop.

 • Level 1: Duiker kan duiken met elke ander gebrevetteerde duiker.
 • Level 2: Duiker moet duiken met twee volwassen gebrevetteerde duikers waarvan tenminste 1 de IAHD Dive Partner opleiding heeft voltooid.
 • Level 3: Duiker moet duiken met tenminste drie volwassen gebrevetteerde duikers waarvan tenminste 1 de IAHD Dive Leader opleiding of Pro-Training heeft voltooid.

Wie kunnen er een IAHD duikopleiding volgen?

Bijna iedereen met lichamelijke of een (lichte) geestelijke beperking kan een IAHD duikopleiding volgen. Natuurlijk dien je wel aan de vereisten te voldoen die voor een IAHD duikopleiding geldt. Voor partners en begeleiders van personen met een beperking hebben we speciale programma’s.

Hoe lang duurt een IAHD duikopleiding?

Elke IAHD duikopleiding is volledig prestatie gericht. Dit betekent dat er geen minimale of maximale tijd aan verbonden is. Elk theoretisch en praktisch leerdoel is precies omschreven. De tijd die je over een IAHD opleiding doet is dus geheel afhankelijk van de tijd die je zelf nodig hebt om de theorie en de praktijk te volbrengen.

Is een IAHD duikopleiding erkend?

IAHD werkt conform de richtlijnen zoals omschreven in de nieuwste Europese normen. Hierdoor zijn de IAHD duikopleidingen wereldwijd erkend.

Wat kost een IAHD duikopleiding?

In vergelijking met een gewone duikopleiding zullen de prijzen van IAHD duikopleidingen iets hoger liggen. Dit komt omdat er meer middelen en tijd nodig zijn om een duiker met een beperking op te leiden. Voor sportactiviteiten zijn er echter voor sporters met een beperking vaak subsidies beschikbaar.

Heb ik toestemming van een arts nodig om een IAHD duikopleiding te volgen?

Er is inderdaad toestemming van een arts nodig om de IAHD duikopleiding te volgen. Dit is niet anders dan een andere duikopleiding. Om een IAHD opleiding te volgen dien je aan de 3 ‘JA’s’ te voldoen:

 • Ja, ik wil de opleiding volgen;
 • Ja, mijn arts geeft mij toestemming om de opleiding te volgen;
 • Ja, mijn instructeur wil de opleiding ook aan mij geven.

Wat heb ik nodig tijdens een opleiding?

Niet veel.

Alle theoriematerialen krijg je gelijk bij aanvang van de opleiding mee. Ook voor de praktijklessen zit de huur van het materiaal bij de cursusprijs inbegrepen, dus zwemkleding en een handdoek is meestal al voldoende.

IAHD Duikopleidingen:

Mocht u zich willen aanmelden voor een duikcursus neem dan contact op met KevMic-Diving.

Basisopleidingen
 • Pirate Fish Duiker
 • Confined Water Duiker
 • Open Water Duiker
Specialty duikopleidingen

Als een duiker met een beperking gebrevetteerd is als Open Water Duiker, kan deze zijn of haar kennis en vaardigheden uitbreiden met diverse specialty duikopleidingen.

Specialties zijn kleine duikopleidingen waarin dieper ingegaan wordt op extra aspecten van het duiken, zoals nachtduiken, navigeren, duiken met een droogpak, etc.

Deze duikopleidingen worden in overleg gegeven.

Partner opleidingen
 • Surface Support Specialist Dive Partner
Instructeur opleidingen
 • Instructeur Assistent
 • Instructeur
 • Instructeur Trainer

Permanente koppeling naar dit artikel: http://kevmic-diving.nl/iahd-cursussen/