Duikfles keuring

De onderstaande vragen, over het onderhoud van duikflessen, krijgen wij geregeld gesteld. Als uw vraag er niet bij staat kunt u deze aan ons stellen via ons mailadres: onderhoud@kevmic-diving.nl

Hoe kan ik mijn duikfles het beste onderhouden?

KevMic-Diving adviseert de volgende voorzorgs- en onderhoudsmaatregelen op het gebied van de duikflessen:

1) Duikflessen moeten op de juiste manier worden gehanteerd. Zorg ervoor dat je duikflessen goed zijn afgesloten, voor het geval dat je ze moet vervoeren.

2) Vergeet niet na de duik de buitenkant van de duikfles af te spoelen met water om resten van zout water of chloor weg te wassen. Aangezien Chloor minstens zo slecht is als zout adviseren we ook na gebruik in het zwembad goed te spoelen.

3) Houd duikflessen uit de buurt van hittebronnen.

4) Controleer je duikflessen regelmatig op beschadigingen en slijtage.

5) Laat je duikfles iedere 5 jaar keuren.

Wanneer moet ik mijn O-ring vervangen?
De O-ring vormt een luchtdichte afsluiting tussen de fleskraan en de ademautomaat. Controleer deze O-ring regelmatig op beschadigingen. Indien de O-ring beschadigd is adviseren wij om hem meteen te vervangen.

Waarom kunnen duikflessen soms zo verroest zijn aan de binnenzijde?
Duikflessen zijn gemaakt van Chroom-mobilydeen. Dit staal is zeer sterk, maar is ook erg corrosiegevoelig. Het roestproces wordt ook nog eens versneld door de hoge druk in de fles. Het enige wat je kunt doen om roest te voorkomen is zorgen dat er geen vocht in komt. Zorg dat je de Duikfles laat vullen bij een door Duiklucht.nl geadviseerd vulstation dat hiervoor goede vocht absorptie filters gebruikt.

Ik gebruik mijn fles langere tijd niet meer, hoe kan ik hem het beste opslaan?

Heel simpel: staand en gevuld met minimaal 30 bar. Bij een langere opslag moet je voorkomen dat roestvorming gaat optreden. Een hoge flesdruk veroorzaakt snellere roestvorming, daarom kan de fles het beste bijna leeg zijn. Helemaal leeg is ook niet verstandig, hierdoor kan er vocht in de fles komen. De fles kan het beste staand bewaard worden. Mocht er toch vocht in de fles zitten dan zal de roestvorming vooral in de bodem optreden. Gelukkig is de fles hier het dikst, zodat dit niet direct kwaad kan. Denk wel aan de veiligheid, zorg ervoor dat je fles niet om kan vallen door hem goed vast te zetten aan de muur.

Hoe vaak moet een duikfles hydrostatisch gekeurd worden?

Voor een duikfles bestaat een verplichte hydrostatische keuring. Voor de maximale tijdsduur tussen twee hydrostatische keuringen hanteert elk land zijn eigen normen. Deze normen kunnen tussen de 2 en de 5 jaar liggen. Zorg ervoor dat je duikfles altijd voldoet aan de norm van het land waar je gaat duiken! (zie tabel onder). Voor Nederland ligt de norm op 5 jaar. Duikflessen met een verlopen keuring zullen door KevMic-Diving en partners op de site van duiklucht.nl NIET meer gevuld worden.

Hoe vaak moet een duikfles optisch gekeurd worden?

KevMic-Diving adviseert om iedere twee jaar een visuele inspectie uit te laten voeren door een gerenommeerde onderhoudsmonteur.

Zijn er afwijkende regels voor het keuren van Nitrox flessen?

Nee, de (her)keuringen voor nitrox-flessen zijn aan dezelfde tijdsschema’s onderworpen als de gewone persluchtflessen. Ook de voorwaarden voor optische keuring, o.a. minimum wanddikte en roestvrij, zijn hetzelfde.

Wat is jullie advies bij de aankoop van een tweedehands duikfles?

Als je een fles tweedehands koopt is het aan te raden om een volledige herkeuring uit te laten voeren. Het gebeurt regelmatig dat iemand een fles koopt die van de buitenkant perfect lijkt, maar binnenin behoorlijk geroest is.

Waar kan ik mijn duikfles laten keuren?

Als je een duikfles wilt laten keuren dan adviseert KevMic-Diving deze naar onze Duikschool te brengen. Wij zorgen voor de demontage en het daarna terug monteren van de kraan, flesnetje, voetje, enz. en uiteraard ook voor het transport van en naar een door het stoomwezen, erkend flessen keurings station. Je betaalt daarvoor rond de €42,50 voor je fleskeuring, dit is excl. onderhoud van de kraan. ( zie prijslijst )

Normen Duikfles keuringen belangrijkste Europese duiklanden:

Spanje Jaarlijks een visuele inspectie. Hydrotest om de 3 jaar

Frankrijk Jaarlijks een visuele inspectie. Hydrotest om de 3 jaar

Engeland Visuele inspectie om de 2,5 jaar. Hydrotest om de 5 jaar

Ierland Jaarlijks visuele inspectie. Hydrotest om de 2 jaar

Duitsland Visuele inspectie om de 2,5 jaar. Hydrotest om de 5 jaar

Italië Eerste hydrotest 4 jaar na fabricatiedatum, daarna iedere 2 jaar

Permanente koppeling naar dit artikel: http://kevmic-diving.nl/duikfles-keuring/