Samen met PADI heeft de NOB met professionals en vrijwilligers vanuit verschillende disciplines een aanvullend protocol voor de duik- en onderwatersport geschreven: Protocol verantwoord onder water sporten in de 1,5 meter samenleving’.

Dit protocol geeft handvatten voor het uitvoeren van duiken met je buddy, gedragsregels op duikplekken, veilig gebruik van duikuitrusting en groepsduiken. We verwijzen verder naar andere duikprotocollen zoals die van de Zwembadbranche voor onder andere de ondersteuning van de organisatie van onderwatersporters.

Dit protocol is geldig voor alle duikers en onderwatersporters in Nederland. Verschillende onderwatersporten (vinzwemmen, onderwaterhockey, onderwatervoetbal, onderwaterrugby, freediving en snorkelen) zijn betrokken.

Dit protocol is een advies en is ontstaan door een samenwerking tussen PADI en de NOB. Met dit advies geven we onderwatersportverenigingen, duikscholen en individuele onderwatersporters de mogelijkheid om onderwatersportactiviteiten en opleidingen te organiseren. Dit protocol is geldig voor alle duikers en onderwatersporters in Nederland en Nederlandse wateren.

De ter plekke geldende noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen dienen altijd leidend te zijn. Het verdient de aanbeveling kennis te hebben van de ter plekke geldende noodverordening met toelichting, die op de site van de betreffende veiligheidsregio te vinden is. Klik hier voor overzicht van alle veiligheidsregio’s en hun internetsites.

De basisregels

Wat is er binnen de huidige situatie mogelijk? Zie hiervoor het protocol voor de duiksport- en onderwatersport.

Het protocol voor de duik- en onderwatersport is hier te downloaden (versie 9, 16 maart 2021)

DOWNLOAD HET PROTOCOL VOOR DE DUIK- EN ONDERWATERSPORT

Het protocol verantwoord sporten van NOC*NSF vind je hier:

DOWNLOAD HET PROTOCOL  VERANTWOORD SPORTEN VAN NOC*NSF

De pictogrammen met de samenvatting van het protocol kun je hier downloaden.

DOWNLOAD DE PICTOGRAMMEN (NL)

DOWNLOAD DE PICTOGRAMMEN (EN)

Buitenland

Reizen naar het buitenland wordt door de overheid afgeraden als dit niet strikt noodzakelijk is. Ben je toch van plan naar het buitenland te gaan, realiseer je dan dat er vanwege de coronamaatregelen en de drukte bij de zorg, mogelijk beperkte beschikbaarheid is van eventueel behandelingen in een recompressiekamer. Met name in bijvoorbeeld Frankrijk is er een beperkte beschikbaarheid.

Protocol verantwoord zwemmen zwembranche

Ben je nieuwsgierig naar het protocol Verantwoord Zwemmen van de zwembadbranche? Deze kan je vinden op de website van de KNZB.

Maatregelen duikvaardigheden

Bekijk hier de maatregelen met betrekking tot het anders uitvoeren van de duikvaardigheden.

OVERZICHT 1,5M MAATREGELEN DUIKVAARDIGHEDEN

Let op: Afhankelijk van veranderingen en/of versoepelingen van de overheidsmaatregelen wordt het protocol/de protocollen aangepast. Zorg dat je bekend bent met de laatste versie van het protocol. (bron: NOC*NSF, KNZB, Horeca Nederland).

Financiële regelingen sportverenigingen

Het zijn lastige tijden voor de sport. Sportverenigingen en hun vrijwilligers maken overuren, hebben kosten en missen inkomsten. We houden de eventuele financiële ondersteuning nauwlettend in de gaten. De steunmaatregelen voor de sportsector die voor 2020 zijn ingezet, worden verlengd tot en met 30 juni 2021. Lees hier het artikel.

De overheid heeft verschillende regelingen beschikbaar gesteld om sportverenigingen te ondersteunen. Het doel van deze vergoedingen is om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Door NOC*NSF is er een pagina gemaakt met een overzicht van de regelingen die er nu zijn en die binnenkort geopend worden. Neem een kijkje, en zoek uit of je voor een bepaalde regeling in aanmerking kan komen.

Veelgestelde vragen (update 16 maart):

1: Hoe gaat de NOB om met de richtlijnen van het RIVM en wat heeft dit voor invloed op de bereikbaarheid van de NOB?

2: Is het toegestaan om binnen en buiten te sporten (in groepslessen)?

3: Geldt de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen voor de sport?

4: Kunnen wedstrijden en competities nu nog wel doorgaan?

5: Mogen we op club samenkomen?

6: Is een mondkapje verplicht op de sportaccommodatie?

7: Is er voorlichtingsmaterialen om weer veilig samen te sporten?

8: Welke maatregelen worden er genomen om de financiële gevolgen van de maatregelen op te vangen?

9: Mag de sportkantine ook weer open?

10: Mag het zwembad weer open?

11: Kan er weer een duikmedische keuring plaatsvinden?

12: Een lid van onze club is besmet met het coronavirus. Is er een protocol hoe we de leden informeren?

13: Hoe organiseren we in deze tijd een algemene vergadering?

14: Wie is verantwoordelijk voor de 1,5 meter handhaving bij mijn vereniging?

15: Hoe is het protocol tot stand gekomen?

16: Mag ik gelijk duiken nadat ik gevaccineerd ben tegen Covid-19?