Snorkelen aan de oppervlakte en hoekduiken maken is heel mooi, maar mensen je hebben altijd dieper willen duiken en ook langer onder water willen blijven.
Dit lukte nadat Jacques Yves Cousteau en Emile Gagnan in 1943 de eerste bruikbare apparaten bedachten Aqua Lung om te kunnen duiken: de ademluchtapparatuur.
Biografie van Jacques Yves Cousteau
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques-Yves_Cousteau)
Hij werd toegelaten op de École navale (maritieme academie) in Brest en werd officier van de Franse marine, die hem de mogelijkheid gaf zich te wijden aan onderwaterexperimenten. Cousteau trouwde in 1937 met de 18-jarige Simone Melchior. Zij was niet alleen zijn echtgenote maar ook zijn businesspartner en de eerste vrouwelijke scuba duiker. Zij vergezelde Cousteau altijd aan boord van de Calypso, als enige vrouw aan boord, maar kwam zelden voor op de films. Het echtpaar kreeg twee zonen, Jean-Michel Cousteau (1938) en Philippe Cousteau (1940 – 1979), die later ook betrokken waren in de Calypso expedities.
In de Tweede Wereldoorlog stond hij kritisch tegenover de bezetters. In zijn boek Le Monde du silence vertelt hij dat de Duitse bezetters in de marinebasis Toulon hem en zijn medewerkers in 1942 ongemoeid lieten bij zijn werk. Kennelijk waren zij onder de indruk van zijn ordre de mission: de opdracht van het Internationale Comité tot Exploratie van de Middellandse zee. Hij ontwikkelde in deze periode samen met Emile Gagnan in het geheim duikapparatuur (gereed in 1943). Deze “aqua-lung” bestond uit een ademautomaat die, afhankelijk van de behoefte van de duiker, lucht van hoge druk uit een duikcilinder via een reduceerventiel en vraagklep op omgevingsdruk leverde. Voor die tijd, waren eigenlijk alleen experimenten gedaan met systemen waarbij een constante hoeveelheid lucht werd geleverd, of gesloten systemen waarbij de uitgeademde zuurstof weer werd ingeademd (zie rebreather). De aqua-lung werd in 1943 in het geheim getest in een baai bij Bandol. In 1997 is ter plaatse een monument onthuld met een bronzen plaque waarop Cousteau, Frédéric Dumas en Philippe Tailliez worden genoemd.[1]
In de jaren na de oorlog ontwikkelde hij technieken voor het opruimen van zeemijnen in Franse havens en verkende hij scheepswrakken. Tevens vormde hij met Frédéric Dumas en enkele andere marineofficieren een speciale onderzoeksgroep (Groupe de Recherches Sous-Marines) in Toulon.
Als je gaat duiken neem je eigenlijk gewoon de lucht van buiten mee die je nodig hebt. Deze lucht zit samengeperst door een speciale compressor in de duikfles op je rug. Je neemt dus geen “zuurstof” mee wat we vaak horen maar gewoon buitenlucht.
Door de ademautomaat krijg je die lucht in de hoeveelheid die nodig hebt. Het ademen door een ademautomaat gaat net zo makkelijk als ademen gewoon buiten op straat, Ademen door een snorkel is zwaarder dan ademen door een ademautomaat! Als je uitademt hoef je zelfs niet hard te blazen, de lucht die je uitademt stroomt aan de onderkant van de automaat weg en borrelt langs je wangen omhoog.
De lucht uit de fles wordt ook gebruikt voor andere dingen, bijvoorbeeld om te zorgen dat je blijft zweven in het water en niet als een blok op de bodem terecht komt, hiervoor gebruik je het ‘trimvest’.
De apparatuur is maakt je wel zwaar en maakt je log en onhandig, daarom duik je altijd met een buddy zodat je elkaar kunt helpen. Je kunt je lang niet zo soepel bewegen als tijdens het snorkelen in je zwemkleding.
Ook schrikken de vissen soms van de luchtbellen die uit de automaat komen als je uitademt. Maar het is een feest om zwevend, met alleen het geluid van je ademautomaat, samen met je buddy van het onderwaterlandschap te kunnen genieten!
Nu kunnen we je vertellen waar je duikuitrusting allemaal uit bestaat, maar dat doen we niet!!!! We zien je gewoon graag op ons duikcentrum waar we je van alle informatie kunnen voorzien onder het genot van wat drinken en voorbeelden van materiaal.
Dus bel of mail voor een afspraak:
Mail naar: info@kevmic-diving.nl of bel met 06 13 040 303
Tot snel op het leukste duikcentrum van Noord-holland